Προδιαγραφές λιπαντικών με βάση την ποιότητα

προδιαγραφες λιπαντικων με βαση την ποιοτητα

Οι προδιαγραφές λιπαντικών με βάση την ποιότητα είναι: API, ACEA, JASO, DIN

 

 

 

 

american petroleum instituteAPI
Ο API (American Petroleum Institute) είναι ο Αμερικανικός Οργανισμός Πετρελαίου που έχει σαν στόχο τον έλεγχο και την πιστοποίηση όλων των πετρελαιοειδών που παράγουν και εμπορεύονται οι εταιρείες πετρελαίου, δίνοντας τους πιστοποιήσεις μέσω των προδιαγραφών που ο οργανισμός API έχει θεσπίσει.

Συγκεκριμένα στα λιπαντικά τα έχει κατηγοριοποιήσει δίνοντας τους τις δικές του προδιαγραφές σύμφωνα με την ικανότητα τους να προστατεύουν τον κινητήρα.

Έτσι το γράμμα S (service) αναφέρεται στους βενζινοκινητήρες και με το γράμμα C (commercial) στους πετρελαιοκινητήρες, το γράμμα που ακολουθεί το S ή το C της λατινικής αλφαβήτου δείχνει το βαθμό προστασίας του λιπαντικού, όπου A η χαμηλότερη και Z η υψηλότερη.

Σε ορισμένα λιπαντικά συναντούμε και τις δύο προδιαγραφές γιατί αυτά τα λιπαντικά μπορούν να λειτουργήσουν και στους δύο τύπους κινητήρων (βενζίνης – πετρελαίου).

Για τα λιπαντικά των γραναζοκιβωτίων έχουν θεσπιστεί οι προδιαγραφές API GL-1 έως GL-5. Ο API κατηγοριοποιεί και δίνει προδιαγραφές για τους αμερικανικούς κινητήρες.

Association des Constructeurs Europeens da AutomobilesACEA
Ο ACEA (Association des Constructeurs Europeens da Automobiles) είναι ο αντίστοιχος του API Ευρωπαϊκός Οργανισμός που κατηγοριοποιεί και δίνει προδιαγραφές στους Ευρωπαϊκούς κινητήρες. Όπως ο API, έτσι και ο ACEA χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο για τις προδιαγραφές του, άλλα με λίγο διαφορετικό και αναλυτικότερο τρόπο.

Έτσι για τους βενζινοκινητήρες χρησιμοποιεί το γράμμα A, για του μικρού κυβισμού Diesel κινητήρες (light duty) το γράμμα B και για του μεγάλου κυβισμού Diesel κινητήρες (heavy duty diesel engines – HDDE) το γράμμα E.

Πρόσφατα έχει θεσπίσει μια άλλη κατηγορία την C, η οποί αναφέρεται σε όλους τους κινητήρες και κατηγοριοποιεί τα λιπαντικά ανάλογα με τη σύστασή τους και την συμβατότητά τους με τους διάφορους τύπους καταλυτών που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μετά το γράμμα A, B, C, E ακολουθεί αύξων αριθμός (1,2,3 κλπ).

Japanese Automobile Standards OrganizationJASO
Ο JASO (Japanese Automobile Standards Organization) είναι ο αντίστοιχος του API και ACEA, οργανισμός κατάταξης των λιπαντικών σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ιαπώνων κατασκευαστών κινητήρων.

 

 

Deutsche Institute fur Normung e.V.DIN
Ο DIN (Deutsche Institute fur Normung e.V.) είναι Γερμανικός Οργανισμός ποιοτικής κατάταξης προϊόντων. Με βάση αυτόν προκύπτει η ποιοτική κατάταξη (πχ. DIN 51502) των Βιομηχανικών λιπαντικών.